Lymfoomaan monimuotoista ja yksilöllistä hoitoa

Syöpädiagnoosin jälkeen lääkärisi keskustelee kanssasi eri hoitovaihtoehdoista. Usein lymfooman hoidossa yhdistellään useita eri hoitomuotoja: vasta-ainetta, solunsalpaajia sekä sädehoitoa. Hoidon päämääränä on lymfooman parantuminen niissä tautityypeissä, joissa se on mahdollista. Jos tauti on krooninen, pyrkimyksenä on helpottaa sen oireita.

Lymfooman hoidon suunnittelu alkaa, kun se on diagnosoitu, lymfooman tyyppi on selvitetty ja syövän levinneisyys on tiedossa.

Hoito on aina yksilöllistä, ja siihen vaikuttavat muun muassa taudin

  • kasvaimen alatyyppi
  • levinneisyys ja kasvunopeus
  • oireet.

Myös iällä ja yleisellä terveydentilalla on merkitystä eri hoitojen valinnassa.

Tavallisesti Hodgkinin lymfooman hoito aloitetaan solunsalpaajilla. Tämän jälkeen potilas saa monesti vielä sädehoitoa tautialueille. Non-Hodgkin-lymfooman hoitovaihtoehtoja ovat yksittäiset solunsalpaajat tai yhdistelmäsolunsalpaajahoito, sädehoito aggressiivisissa lymfoomissa, vasta-ainehoito sekä joskus myös pelkkä seuranta, jos tauti on krooninen ja potilaalla ei ole oireita.

Uusiutunutta, aggressiivista lymfoomaa voidaan hoitaa suuriannoksisella solunsalpaajahoidolla, jota tuetaan kantasolusiirtohoidolla. Suuret solunsalpaaja-annokset vaurioittavat luuydintä ja sen tuottamia kantasoluja. Potilaalta talteen otettujen kantasolujen palauttamisen avulla luuytimen toiminta voi jatkua rankan hoidon jälkeen normaalisti.

Lymfoomaan on kehitetty myös niin sanottuja biologisia hoitoja. Ne perustuvat kehon omiin puolustusmekanismeihin ja vaikuttavat usein tarkasti juuri haluttuun kohteeseen eli syöpäsoluun.

Tutustu tarkemmin lymfooman eri hoitomuotoihin: