Solunsalpaajat tuhoavat syöpäsoluja

Jo vuosikymmeniä käytössä ollut solunsalpaajahoito tehoaa usein hyvin lymfoomien hoidossa. Solunsalpaajalääkkeitä on käytössä jo kymmeniä. Eri solunsalpaajat vahingoittavat ja tuhoavat syöpäsoluja eri tavoin. Lymfooman hoidossa onkin tavallista yhdistelmähoito erilaisista solunsalpaajista.

Solunsalpaajilla eli sytostaateilla voidaan tuhota syöpäkasvaimia ja lievittää oireita. Solunsalpaajat estävät solujen jakaantumisen, mikä johtaa syöpäsolujen kuolemaan.

Lääkkeitä annetaan tavallisesti tiputuksena suoraan suoneen. Osa lääkkeistä on kapseli- tai tablettimuotoisia.

Paikallisen Hodgkinin lymfooman hoitoon käytetään usein solunsalpaajien yhdistelmää ABVD-hoitoa, joka sisältää doksorubisiinia, bleomysiinia, vinblastiinia ja dakarbatsiinia. Hoito kestää 2–6 kuukautta, ja se ei edellytä vuodeosastolla oloa.

Levinneessä Hodgkinin lymfoomassa solunsalpaajahoito kestää pitempään, noin 6–8 kuukautta. ABVD-hoidon vaihtoehtona on BEACOPP-solunsalpaajahoito.

Non-Hodgkin-lymfoomaa sairastavat saavat yleisesti monisolunsalpaajahoitona ns. CHOP-hoitoa, joka sisältää syklofosfamidia, doksorubisiinia, vinkristiinia ja kortisonia. B-solulymfoomissa siihen yhdistetään rituksimabi-vasta-aine. Suuren uusiutumisriskin aggressiivisissa taudeissa hoitoon lisätään metotreksaatti. Burkittin lymfoomaan ja muihin harvinaisiin aggressiivisiin lymfoomiin on olemassa omat hoitokäytännöt.

Solunsalpaajien haittavaikutukset

Sytostaatit kulkeutuvat verenkierron mukana kaikkialle elimistöön ja ne tuhoavat myös terveitä soluja. Monet haittavaikutukset kohdistuvat uudistuviin kudoksiin, kuten hiuksiin, luuytimeen ja limakalvoihin.

Solunsalpaajien tyypillisiä haittavaikutuksia ovat

  • hiusten ja muiden ihokarvojen lähtö – hoidon päätyttyä hiukset kasvavat takaisin
  • pahoinvointi, joka on haittavaikutuksista yleisimpiä
  • suun ja nielun limakalvovauriot
  • ripuli, joka johtuu hoidon aiheuttamista suoliston limakalvovaurioista
  • luuydinvauriot, jotka ovat tavallisesti ohimeneviä.

Useimpia haittavaikutuksia voidaan nykyään ehkäistä ja hoitaa tehokkaasti.