Kysy lymfoomasta – lääkäri vastaa

Tältä sivulta löydät lääkärin vastauksia kysymyksiin, jotka liittyvät lymfoomaan ja sen hoitoon. Selaa kysymyksiä eri aihealueista.

Voit myös itse lähettää kysymyksen lymfoomapotilaana tai hänen läheisenään.
Asiantuntijalääkärimme pyrkii vastaamaan kaikkiin lähetettyihin kysymyksiin tällä sivulla.
Kysymykset ja niihin annetut vastaukset julkaistaan anonyymisti.

Syöpätautien erikoislääkäri Kaisa SunelaOlen syöpätautien erikoislääkäri Kaisa Sunela. Vuodesta 2000 lähtien olen työskennellyt Tampereen yliopistollisen sairaalan keskussairaalassa syövänhoidon yksikössä.

Työssäni toimin erityisesti lymfoomaa, sarkoomaa ja kivessyöpää sairastavien potilaiden parissa.
Lymfooma on ollut yksi keskeisistä kiinnostuksen kohteista myös tutkimustyössäni.

Pyrin vastaamaan kysymyksiin siten, että ne hyödyttäisivät mahdollisimman laajasti lukijoita.

Kaisa Sunela
LT, onkologi
Tays Keskussairaala

 

Lähetä oma kysymyksesi >

Selaa kysymyksiä aihepiirin mukaan

Kaikki kysymykset

Kaikki kysymykset

Hodgkinin lymfooma, uusia oireita

Sairastan Hodgkinin lymfomaa. Se todettiin kaulalle tulleesta paiseesta, joka leikattiin. Sen jälkeen aloitettiin hoito, mutta nyt paise uusiutui ja oloni on entistä pahempi. Oksennan ja pää kipeä. On kuin olisi painetta päässä, joka kasvaa, kun lasken pään. Myös tunto on lähtenyt jaloista ja siksi en jaksa aina kävellä. Myös yskää, hengitys vinkuu ja en saa … Continued

Lue vastaus
Lymfooma ja kuolema

Ukkini on 77-vuotias, ja hänelle todettiin lymfooma. Hänellä on patti leuan alla, mutta se on pieni ja ainoa patti. Hänellä ei ole ollut mitään oireita, ja lääkäri on tutkinut hänet kokonaan. Kaikki arvot olivat hyvät ja muutenkin hän on tosi hyvässä kunnossa. Voiko ukkini kuolla lymfoomaan?  

Lue vastaus
Lymfooma jalkojen pateissa

Minulla todettiin jalan patista otetussa pad‐näytteessä suurisoluinen b‐solulymfooma. Vastaus tuli kaksi viikkoa sitten, ja ensi viikolla vasta tehdään lisää tutkimuksia (TT, kristapunktio ja labrat). Olen kovasti huolissani, kun patteja tulee koko ajan lisää, osa niistä tosi isoja. Kuinka kauan joutuu hoitojen aloitusta odottamaan, eikö niitä voisi mitenkään nopeuttaa? Lääkärin vastaanotto on suunniteltu vasta neljän viikon … Continued

Lue vastaus
Lymfooman syistä

Minulla MALT‐lymfooma muuttunut suurten B‐solujen lymfoomaksi. Onko tietoa mitä muuttumisen aiheuttaa? Jos tauti uusiutuu, tuleeko todennäköisemmin MALT vai B vai joku muu? Onko tutkimuksissa todettu yhteyttä lymfooman ja Fabryn taudin välillä?  

Lue vastaus
Suurisoluisen B‐solulymfooman uusiutuminen

Minulla todettiin leuassa B‐suurisolulymfooma, joka leikattiin, ja sain sen jälkeen 4 kertaa sytostaattihoitoa. Syöpä ei ollut levinnyt mihinkään. Nyt olen käynyt seurannassa neljän kuukauden valein. Kysyisin, mikä on uusiutumisriski tai voidaanko sitä ennustaa?  

Lue vastaus
Lymfooma aivoissa

Isälläni todettiin aivolymfooma. Koepalat otettiin ja laitettiin kotiin odottamaan kahdeksi viikoksi. Tuloksena oli aggressiivinen lymfooma. Olen lukenut, että hoito voidaan aloittaa ennen koepalojen valmistumista. Mikä on kantasi tähän? Entä millä perustein potilaalle voidaan antaa BBBD‐hoitoa?  

Lue vastaus
Millaisia ovat imusolmukkeet lymfoomassa?

Minulla on ollut vuosia kainalossa hitaasti kasvava rypäs pehmeitä ja pienehköjä imusolmukkeita. Koepalaa ei ole otettu, vaikka yksi imusolmuke on kovempi. Nyt kaulalla ja soliskuopissa tuntuu samanlaista rypälemäistä kasvustoa, ultrassa on löydetty struumakyhmyjä 4 kuukautta sitten. En pääse julkisella uuteen ultraan ennen kuin vähintään puoli vuotta on kulunut. Rintalastan yläosan takana tuntuu paineoireita, hengityksen raskautta … Continued

Lue vastaus
Tupakka ja syöpä

Tyttäreni 35 v. on maksansiirtopotilas ja hänellä on muitakin vaivoja sisäelimissä. Munuaiset pettivät viitisen viikkoa sitten ja maksa-arvot nousivat tosi korkealle. Nyt siirrettiin sairaalaan lymfooman takia, puhui imusolmukesyövästä maksan ympärillä. Suuri vaikeus on, kun tyttö ei ymmärrä lopettaa tupakanpolttoa vaan sanoo, ettei siitä ole haittaa. Eikös se niin ole, ettei siirtopotilas saa missään nimessä tupakoida?

Lue vastaus
B-lymfooma remissiossa, nyt diagnosoitu follikulaarinen lymfooma

Sairastin 2003–2004 Non Hodgkinin B-lymfooman, primääri kasvain oli vatsaontelossa, oikealla kylkiluiden alapuolella. Levinneisyys pallean molemmin puolin, rintaontelossa, aortan varressa sekä varjostumat keuhkoissa. Hoidot päättyivät kantasolusiirtohoitoon vuoden kuluttua taudin toteamisesta. Nyt diagnosoitu follikulaarinen lymfooma, korvan alapuolisessa kyhmyn poistamisessa otetussa näytteessä. Kysymys: Voidaanko sitä pitää samana vai eri syöpänä kuin 15 vuotta sitten ollut syöpä? Ovatko uudet … Continued

Lue vastaus
Lymfoomaa maksassa?

En oikein pidä siitä, että TT -tarkistuskuvantamista pitkitetään. Otin yhteyttä osastolle, kun oli raju keuhkokuume, ja sen jäljiltä kuulemma voi olla ”perna täynnä pesäkkeitä”. Jos koepalaa yritetään, se ei välttämättä onnistu, joten voidaan joutua poistamaan koko perna. Koska lymfoomaakin epäillään, ja maksassa näkyy imusolmukkeita, kysynkin pitäisikö lähteä yksityisesti hakemaan kiireellisemmin apua, vai odottelenko rauhassa vielä … Continued

Lue vastaus
Oireena luustosärky

Olen 33-v. äiti. Nyt levossa alkaa särkemään luut, etenkin jalkojen, selän, käsien pitkät luut. Taivuttaessa jäykät ja vaikea liikuttaa niin kyynärpäät, olkapäät kuin polvetkin. Kynnet ovat muuten ok, mutta varpaankynnet lohkeilee ja irtoilee. Suolisto-oireiden vuoksi en ole pahemmin maitotuotteita käyttänyt muutamaan vuoteen. Kalkkia ja d-vitamiinia sain nyt hiljattain reseptillä syystä, että vuoden on ollut Sjögrenin syndrooma … Continued

Lue vastaus
Näkyykö lymfooma verikokeessa?

Näkyykö lymfooma aina verikokeissa?

Lue vastaus
Laajentuneet imusolmukkeet kaulassa

Minulta on leikattu 2011 rintasyöpä. Nyt on kuvauksessa todettu kaulalla laajentuneet imusolmukkeet. Asiassa on jotain epäselvää ja haluaisin jotain varmuutta asiaan.

Lue vastaus
Lymfooma ja ikäihminen

Miten yli 85‐vuotiasta ikäihmistä voidaan hoitaa?

Lue vastaus
Useita luumun kokoisia patteja

Miehelleni on kasvanut ympäri kehoa aika nopeasti luumun kokoisia patteja. Ne ovat hyvin tasapintaisia ja kovia. Selässä on neljä, rinnan alla yksi. Olkavarressa on yksi ja nivusissa yksi. Nyt nivusen patti aristaa kävelyä. Hän sairasti neljä vuotta sitten aivolymfooman. Vielä on aikaa kontrolliin.

Lue vastaus
Lymfooman vaikutus luustoon

Voiko pernan marginaalivyöhykkeen B‐soluinen lymfooma vaikuttaa luustoon osteoporoosin lailla?

Lue vastaus