Hodgkinin lymfooma – nuorempien syöpäsairaus

Hodgkinin lymfooma on nimetty englantilaisen lääkärin Thomas Hodgkinin mukaan, joka tunnisti taudin jo vuonna 1832. Hodgkinin lymfoomaan sairastutaan usein nuoremmalla iällä, mutta nuoremmat myös toipuvat sairaudesta usein hyvin. Syövän tyyppi on tärkeä selvittää, sillä se vaikuttaa osaltaan myös yksilöllisesti laadittavaan hoitosuunnitelmaan.

Hodgkinin lymfooma tunnetaan nuorempien syöpäsairautena, sillä siihen sairastutaan usein 20–30-vuotiaina. Sairastuneista noin joka viides on yli 60-vuotias.

Hodgkinin lymfooman erottaa muista lymfoomista sille tyypilliset pahanlaatuiset Reed-Sternbergin solut, jotka ovat suurikokoisia B-lymfosyyttejä.

Hodgkinin lymfoomaan on löydetty tehokkaita hoitomuotoja. Yli 80 prosenttia sairastuneista paranee kokonaan. Etenkin nuorilla aikuisilla Hodgkinin lymfooman ennuste on hyvä. Iäkkäillä sairautta on vaikeampi hoitaa, koska hoidot aiheuttavat raskaita sivuvaikutuksia.

Hodgkinin lymfooma jakautuu eri tyyppeihin

Lymfooman tyyppi ja levinneisyys on tunnettava ennen hoidon aloittamista. Hodgkinin lymfooma jaetaan kahteen päätyyppiin: klassiseen Hodgkinin lymfoomaan sekä harvinaisempaan nodulaariseen lymfosyyttivaltaiseen Hodgkinin lymfoomaan.

Klassisella Hodgkinin lymfoomalla on seuraavia alatyyppejä:

  • Sidekudoskyhmyinen Hodgkinin lymfooma on kaikkein yleisin Hodgkinin lymfooman tyyppi. Sitä esiintyy eniten teini-ikäisten ja nuorten aikuisten ikäryhmässä. Se alkaa usein kaulan ja rintakehän alueen imusolmukkeista.
  • Sekasoluista Hodgkinin lymfoomaa esiintyy eniten vanhemmalla iällä. Se alkaa useimmin jostain ylävartalon imusolmukkeesta.
  • Lymfosyyttivaltainen Hodgkinin lymfooma löytyy yleensä ylävartalosta ja on usein hyvin paikallinen.
  • Vähälymfosyyttinen Hodgkinin lymfooma on harvinaisin ja se todetaan yleensä vanhemmalla iällä. Sitä esiintyy vatsan alueen imusolmukkeissa, pernassa, maksassa ja luuytimessä.

Nodulaarinen lymfosyyttivaltainen Hodgkinin lymfooma kattaa vain noin 5 prosenttia kaikista Hodgkinin lymfoomista. Tätä yleensä hidaskulkuista lymfoomaa esiintyy yleisemmin miehillä. Joskus tauti voi muuttua nopeampikasvuiseksi. Tauti esiintyy usein kaulan tai kainaloiden imusolmukkeiden alueella ja monesti paikallisena, mutta se voi levitä myös laajalle.