Mitä oireita lymfooma aiheuttaa?

Monet lymfoomat kehittyvät hitaasti. Saattaa kestää kuukausia, jopa vuosia, ennen kuin oireet huomataan. Jotkut lymfoomista voivat kehittyä myös hyvin nopeasti, jopa päivissä tai viikoissa. Diagnostiikan ja hoidon kiireellisyys riippuu siis taudin luonteesta. Tyypillinen lymfooman oire on suurentuneet imusolmukkeet, mutta toisaalta ne voivat suurentua herkästi myös muista syistä.

Lymfooma ilmenee yleensä suurentuneina imusolmukkeina, jotka tuntuvat esimerkiksi niskassa, kaulalla, soliskuopassa, kainalossa tai nivusissa. Ne ovat usein kivuttomia ja muutenkin oireettomia.

Imusolmukkeet voivat paisua myös muista syistä, esimerkiksi flunssan tai tulehdusten takia. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos on muita, varsinkin yleisvointia heikentäviä oireita tai jos suurentuneet imusolmukepatit eivät häviä kolmessa viikossa.

Suurentuneiden imusolmukkeiden lisäksi lymfooma voi aiheuttaa oireita, jotka määräytyvät sen mukaan, missä elimessä lymfooma on.

  • Jos sairaus alkaa keuhkojen välissä olevista imusolmukkeista, oireita voivat olla yskä, paineen tunne tai hengitysvaikeudet.
  • Jos vatsaontelon takaseinämän imusolmukkeet ovat turvonneet, voi aiheutua vatsakipua ja paineoireita.

Joskus lymfooma aiheuttaa myös niin sanottuja yleisoireita (b-oireita). Tällaisia voivat olla esimerkiksi

  • kuume, joka voi nousta ja laskea viikkojenkin ajan ilman infektiota
  • voimakas yöhikoilu
  • selittämätön painonlasku.

Joillakin voi olla ainoana oireena jatkuva väsymyksen tunne.

Non-Hodgkin-lymfooman oireet ovat Hodgkinin lymfoomaan verrattuna moninaisempia, sillä tauti voi ilmetä imusolmukkeiden lisäksi esimerkiksi mahalaukussa, iholla, luuytimessä tai aivoissa.

Lue oirekokemuksista potilaskertomuksista.